Linia cukiernicza Przedsiębiorca
28 grudnia 2020

Z czego składają się linie cukiernicze?

Jak wygląda raj dla łasuchów? Pewnie dla każdego nieco inaczej, ale z pewnością jego ważnym elementem jest linia cukiernicza. Nie lotnicza, nie autobusowa ani żadna inna, tylko cukiernicza – taka, dzięki której można produkować ciastka kruche i z marmoladą, przekładane kremem lub z galaretką i oblane czekoladą. Zapraszamy do poznania szczegółów tych słodkich manewrów.

Uwaga! Ciastko na linii

Złożone urządzenia cukiernicze, dzięki którym można programować i cyklicznie powtarzać produkcję określonego typu ciastek, to linie cukiernicze. Różnią się od siebie parametrami technicznymi, a także typem produktów do których są dostosowane. Mogą być modyfikowane, w zależności od aktualnej produkcji. Opcjonalnie, linia cukiernicza zawiera następujące elementy:

  • maszyny wyciskające (zwykle stosowane do herbatników i kruchych ciastek),
  • urządzenia do produkcji wielowarstwowych produktów,
  • piec tunelowy (czyli urządzenie o dużej przepustowości, w którym prędkość przenośnika dostosowana jest do wymaganego czasu pieczenia),
  • stoły robocze różnej długości,
  • wałkownice,
  • krajalnice (przeznaczone m.in. do krojenia wszystkich rodzajów ciast i tortów),
  • oblewarki i dekoratorki (do produktów z czekoladą, słodkimi sosami bądź lukrem),
  • tunel schładzający (do schładzania ciastek oblanych czekoladą lub z galaretką),
  • akcesoria typu pompy do kremów, bitej śmietany, marmolad,
  • dystrybutory ziaren, posypywacze maku lub bakalii.

Produkcję wyrobów cukierniczych na większą i mniejszą skalę trudno wyobrazić sobie bez odpowiednich maszyn – stwierdza przedstawiciel firmy GUZ Technika Piekarnicza. – Oferujemy najwyższej jakości piece i maszyny po regeneracji odpowiednie dla linii cukierniczych. Remontujemy je i serwisujemy. Mamy także w sprzedaży nowe urządzenia. Naszą najlepszą wizytówką są zadowoleni klienci z całej Europy.

Depozytory ciasta

Maszyny określane jako depozytory ciasta to rozwiązanie nie tylko dla piekarzy, lecz również dla hotelarzy i restauratorów. Zapewniają wydajność, precyzję i dokładne odmierzanie, a dzięki nim mogą powstać takie specjały jak: makaroniki, muffinki, roladki, bezy, biszkopty, babeczki czy ciastka z kremem.

Zastosowanie depozytorów ciasta i urządzeń cukierniczych, czyni produkcję bardziej ekonomiczną, która zarazem nic nie traci na jakości. Słodkości, które powstają dzięki tym urządzeniom, mogą stanowić wizytówkę danego lokalu i przyciągać do niego stałych klientów.

Pączki na co dzień i od święta

Jednym z niedrogich, a zarazem lubianych ciastek jest… pączek. Stanowi słodką przekąskę zjadaną w pośpiechu albo pojawia się na specjalne okazje, w ramach rodzinnej tradycji czy towarzyskich upodobań. Współczesne technologie piekarnicze, oferują specjalne maszyny do produkcji tego słodkiego przysmaku. Są to smażalniki do pączków, których jest kilka rodzajów:

  • manualne (gdy nad smażeniem pączków musi czuwać człowiek),
  • półautomatyczne (z elektrycznym systemem opuszczania i podnoszenia sita, obracaniem pączków 1 dźwignią oraz opcjonalnie z komorą garowniczą),
  • automatyczne (gdy całość produkcji kierowana komputerem dotykowym).

Słodkości dla dużego i małego… producenta

Obecnie na rynku dostępny jest cały wachlarz urządzeń cukierniczych. Umożliwia to dostosowanie produkcji do indywidualnych potrzeb – jej różnorodności, zakresu. Czasem wymiana jednego elementu, pozwala na bezbolesne przekształcenie całej linię produkcji. Warto zatem skorzystać z oferowanych urządzeń, aby poprawić zarówno jakość oferty jak i jej opłacalność.