Artykuł sponsorowany

Z czego składają się linie cukiernicze?

Z czego składają się linie cukiernicze?

Jak wygląda raj dla łasuchów? Pewnie dla każdego nieco inaczej, ale z pewnością jego ważnym elementem jest linia cukiernicza. Nie lotnicza, nie autobusowa ani żadna inna, tylko cukiernicza – taka, dzięki której można produkować ciastka kruche i z marmoladą, przekładane kremem lub z galaretką i oblane czekoladą. Zapraszamy do poznania szczegółów tych słodkich manewrów.

Uwaga! Ciastko na linii

Złożone urządzenia cukiernicze, dzięki którym można programować i cyklicznie powtarzać produkcję określonego typu ciastek, to linie cukiernicze. Różnią się od siebie parametrami technicznymi, a także typem produktów do których są dostosowane. Mogą być modyfikowane, w zależności od aktualnej produkcji. Opcjonalnie, linia cukiernicza zawiera następujące elementy:

  • maszyny wyciskające (zwykle stosowane do herbatników i kruchych ciastek),

  • urządzenia do produkcji wielowarstwowych produktów,

  • piec tunelowy (czyli urządzenie o dużej przepustowości, w którym prędkość przenośnika dostosowana jest do wymaganego czasu pieczenia),

  • stoły robocze różnej długości,

  • wałkownice,

  • krajalnice (przeznaczone m.in. do krojenia wszystkich rodzajów ciast i tortów),

  • oblewarki i dekoratorki (do produktów z czekoladą, słodkimi sosami bądź lukrem),

  • tunel schładzający (do schładzania ciastek oblanych czekoladą lub z galaretką),

  • akcesoria typu pompy do kremów, bitej śmietany, marmolad,

  • dystrybutory ziaren, posypywacze maku lub bakalii.

Produkcję wyrobów cukierniczych na większą i mniejszą skalę trudno wyobrazić sobie bez odpowiednich maszyn – stwierdza przedstawiciel firmy GUZ Technika Piekarnicza. – Oferujemy najwyższej jakości piece i maszyny po regeneracji odpowiednie dla linii cukierniczych. Remontujemy je i serwisujemy. Mamy także w sprzedaży nowe urządzenia. Naszą najlepszą wizytówką są zadowoleni klienci z całej Europy.

Depozytory ciasta

Maszyny określane jako depozytory ciasta to rozwiązanie nie tylko dla piekarzy, lecz również dla hotelarzy i restauratorów. Zapewniają wydajność, precyzję i dokładne odmierzanie, a dzięki nim mogą powstać takie specjały jak: makaroniki, muffinki, roladki, bezy, biszkopty, babeczki czy ciastka z kremem.

Zastosowanie depozytorów ciasta i urządzeń cukierniczych, czyni produkcję bardziej ekonomiczną, która zarazem nic nie traci na jakości. Słodkości, które powstają dzięki tym urządzeniom, mogą stanowić wizytówkę danego lokalu i przyciągać do niego stałych klientów.

Pączki na co dzień i od święta

Jednym z niedrogich, a zarazem lubianych ciastek jest… pączek. Stanowi słodką przekąskę zjadaną w pośpiechu albo pojawia się na specjalne okazje, w ramach rodzinnej tradycji czy towarzyskich upodobań. Współczesne technologie piekarnicze, oferują specjalne maszyny do produkcji tego słodkiego przysmaku. Są to smażalniki do pączków, których jest kilka rodzajów:

  • manualne (gdy nad smażeniem pączków musi czuwać człowiek),

  • półautomatyczne (z elektrycznym systemem opuszczania i podnoszenia sita, obracaniem pączków 1 dźwignią oraz opcjonalnie z komorą garowniczą),

  • automatyczne (gdy całość produkcji kierowana komputerem dotykowym).

Słodkości dla dużego i małego… producenta

Obecnie na rynku dostępny jest cały wachlarz urządzeń cukierniczych. Umożliwia to dostosowanie produkcji do indywidualnych potrzeb – jej różnorodności, zakresu. Czasem wymiana jednego elementu, pozwala na bezbolesne przekształcenie całej linię produkcji. Warto zatem skorzystać z oferowanych urządzeń, aby poprawić zarówno jakość oferty jak i jej opłacalność.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.