Przedsiębiorca
30 maja 2018

Zaopatrzenie lokali serwujących dania typu kebab

Niezwykle popularna w Polsce kuchnia turecka jest obecna w wielu lokalach gastronomicznych. Doskonały smak aromatycznego, soczystego mięsa w połączeniu z charakterystycznym pieczywem i dodatkami pozwala na sporządzenie wyjątkowego dania, jakim jest np. kebab. Jakie konkretnie produkty wykorzystywane są przez lokale serwujące tego typu tureckie potrawy?

Najważniejszy składnik

Podstawą każdego dania typu kebab jest przygotowane w odpowiedni sposób mięso. Musi się ono charakteryzować przede wszystkim właściwą miękkością i soczystością. Istotne jest także doprawienie – smak mięsa w kuchni tureckiej jest wyrazisty, okraszony specyficznym aromatem. W lokalach gastronomicznych serwujących rozmaite potrawy rodem z Turcji mięso spotykane jest w formie sporych, specjalnie uformowanych kawałków o różnej gramaturze – ich waga sięga nawet kilkudziesięciu kilogramów. Bogata oferta renomowanego dostawcy mięsa tego typu, firmy Kaptan Food Sp. z o.o., obejmuje wiele typów produktów. Jednym z najpopularniejszych wariantów jest mięso wołowe, nazywane też w kulturze islamskiej halal, czyli dozwolone do spożycia. Lokale gastronomiczne serwujące dania kuchni tureckiej powinny być również przygotowane na wizytę miłośników drobiu, dlatego producenci mięsa proponują też jego wersję wyprodukowaną z całego kurczaka. Doprawione orientalną mieszanką ziół stanowić będzie o wyjątkowości potraw oferowanych przez restaurację i z pewnością zapewni gościom niezapomniane doznania smakowe.

Niezbędne produkty

Podstawą tureckiego dania typu kebab jest więc mięso, jednak trudno wyobrazić sobie jego podanie bez odpowiedniego pieczywa. Cienka, rozpływająca się w ustach tortilla, grubszy chleb turecki czy chleb pita to podstawowe produkty każdego lokalu gastronomicznego oferującego potrawy rodem z Turcji. Istotną rolę odgrywają też charakterystyczne dla tego regionu dodatki do jedzenia. Napoje ayran warto zamówić u sprawdzonego dostawcy, który zapewni wysoką jakość oraz przygotowanie według oryginalnej receptury tego tradycyjnego trunku. W przypadku dań typu kebab konieczne jest też wykorzystanie właściwych sosów. Klasyczny ketchup czy majonez to podstawowe produkty, prowadząc jednak restaurację z kuchnią turecką, niezbędny będzie też specjalny sos sambal – pikantny i gęsty, produkowany najczęściej z różnych odmian chili. Doskonałym uzupełnieniem dań głównych będzie falafel, czyli smażone kulki z ciecierzycy. Warto je zamówić wraz z mięsem i niezbędnym asortymentem, dzięki czemu lokal gastronomiczny będzie mógł serwować swoim gościom wyjątkowe, tureckie potrawy.