Zastosowanie gazu płynnego w gastronomii Przedsiębiorca
16 grudnia 2020

Zastosowanie gazu płynnego w gastronomii

Przygotowywanie wielu potraw nie byłoby możliwe bez dostępu do źródła ciepła. Chociaż na rynku pojawiają się coraz nowocześniejsze kuchenki mikrofalowe i płyty indukcyjne, to butle z gazem są najchętniej wykorzystywane do gotowania dań w restauracjach. Wydajne i niedrogie, emitują znacznie mniej zanieczyszczeń cieplarnianych, co przekłada się na dbałość o środowisko naturalne. Jakie dokładnie mają zastosowanie w gastronomii?

Butle z gazem w gastronomii – jak są wykorzystywane?

Pierwsze kuchenki gazowe zagościły w restauracjach i do dzisiaj wiodą prym w lokalach gastronomicznych. To najlepsza i najkorzystniejsza cenowo alternatywa dla energii elektrycznej – zwłaszcza w miejscach, w których nie ma dostępu do sieci gazu ziemnego. Butle z tą substancją znajdują też zastosowanie w punktach gastronomicznych położonych w nietypowych miejscach na przykład na łodziach.

Gaz w butlach do restauracji jest ekologiczny. Propan nie zawiera domieszek szkodliwych substancji, więc nie wydziela do środowiska toksycznych odpadów spalania. W efekcie właściciele placówek gastronomicznych, którzy korzystają z gazu, przyczyniają się do dbałości o naturę. Jest to ważne zwłaszcza tam, gdzie częstotliwość gotowania jest naprawdę wysoka.

Producenci oferują butle z gazem o różnych pojemnościach, w tym duże 33 kilogramowe. Bywa jednak, że w niektórych miejscach to nadal za mało. Na to również jest rozwiązanie – na rynku są dostępne urządzenia umożliwiające podłączanie kilku butli do jednego reduktora w kuchni. Dzięki temu ciągłość przygotowywania potraw nie zostaje w żaden sposób zakłócona.

Lokale gastronomiczne i firmy cateringowe chętnie stosują gaz na imprezach plenerowych. Można nim zasilać mnóstwo urządzeń, w tym kuchenki, piece do pizzy, naleśnikarki, frytkownice, grille oraz sprzęt do przygotowywania kebabów. Gaz świetnie sprawdza się też w foodtrackach, piekarniach, zakładach cukierniczych, piwowarniach, a nawet masarniach, gdzie jest konieczna obróbka termiczna mięsa.

Jak jeszcze można w gastronomi wykorzystać płynny gaz?

– Popularny propan idealnie nadaje się do ogrzewania lokali, a także hal namiotowych na imprezach plenerowych. Korzystny cenowo i wydajny, umożliwia nawet oświetlanie terenu imprezy z użyciem lamp gazowych wewnątrz i na zewnątrz pomieszczeń – mówi specjalista z firmy Bar-Gaz.

Warto więc nawiązać współpracę z dobrym dystrybutorem gazu płynnego, który w ofercie ma gaz w zróżnicowanych pojemnościowo butlach, w tym 10, a nawet 33 kilogramów. Dzięki temu z łatwością dopasujesz go do własnego zapotrzebowania!