Skuter elektryczny Przedsiębiorca
29 maja 2021

Dlaczego skuter elektryczny sprawdzi się lepiej niż spalinowy, jeśli prowadzisz firmę cateringową?

Firmy cateringowe zyskują zadowolonych klientów nie tylko dzięki jakości swoich produktów. Ważnym aspektem jest także szybki czas dostawy. Klienci oczekują, że zamówienie dotrze do nich jak najszybciej, co w zakorkowanych miastach jest sporym wyzwaniem. Nie dziw więc fakt, że właściciele firm poszukują rozwiązań, które pozwolą im usprawnić dostawę, a jednocześnie nie zrujnują ich budżetu. Doskonałym rozwiązaniem, spełniającym oba z tych warunków są skutery elektryczne.

Skuter elektryczny to ekologiczny pojazd, który na pierwszy rzut oka niewiele różni się od swojego spalinowego kuzyna. Podobna bryła i zasada działania – oba są jednośladami, które poruszają się dzięki pracy silnika. To właśnie on jest jednak elementem, który różnicuje pojazdy. Skuter tradycyjny wyposażony jest w silnik spalinowy, wymaga więc tankowania paliwa, natomiast za działanie skutera elektrycznego odpowiada silnik napędzany prądem. Zamiast tankowania paliwa trzeba się więc liczyć z koniecznością ładowania baterii. 

Skuter elektryczny, a także elektryczne pojazdy dostawcze to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych pojazdów spalinowych. Ich największą zaletą, szczególnie z punktu widzenia właścicieli firm cateringowych jest szybkie przemieszczanie się po zatłoczonych miastach. Pojazdy elektryczne mają najczęściej możliwość korzystania z buspasów, dzięki czemu unikają stania w korkach. Co więcej wiele miast daje im także możliwość wjazdu do stref ograniczonego ruchu, co sprawia, że szybciej docierają do celu. Ze względu na ich niewielkie rozmiary nie ma również problemu ze znalezieniem miejsca parkingowego, a dodatkowo w wielu miastach parkowanie dla pojazdów elektrycznych jest bezpłatne. Wszystko to sprawia, że dostawcy docierają do klientów w znacznie krótszym czasie, niż miałoby to miejsce, gdyby korzystali z pojazdów spalinowych.

Jak twierdzi sprzedawca ze sklepu Amperi, skuter elektryczny ułatwia pracę osobom rozwożącym posiłki, szczególnie w ścisłych centrach miast. Pojazdy z napędem elektrycznym bardzo często są wyłączone spod zakazu ruchu w strefach ograniczonego ruchu, a specyfika jednośladów umożliwia bezproblemowe parkowanie w centrum miasta. Skuter elektryczny rozpędza się do 45 km na godzinę już w 25 sekund, dzięki czemu szybko dociera do celu, tym bardziej, że unika stania w korkach.

Drugą, ale również ogromną zaletą jest ekonomia. Jak wiadomo, właściciele firm, prowadząc swój biznes, muszą się liczyć z wieloma wydatkami. Zakup samochodów czy innych spalinowych środków transportu to duże obciążenie dla budżetu nie tylko w momencie kupna. Pojazdy spalinowe posiadają wiele elementów mechanicznych, które w wyniku eksploatacji podatne są na uszkodzenia. Te z kolei pociągają za sobą wysokie koszty naprawy. W przypadku skuterów elektrycznych nie ma takiego problemu, ponieważ oparte są one na bardzo prostej konstrukcji, dzięki czemu są praktycznie bezawaryjne. Drugim niezwykle istotnym czynnikiem ekonomicznym są niewielkie koszty przejazdu. Koszt eksploatacyjny pojazdu, w zależności od taryfy dostawcy energii elektrycznej to między 3 a 5 zł na jedno ładowanie, zapewniające ok. 5 godzin jazdy. Można na nim przejechać od 80 do 100 km, co jest nieporównywalnie tańsze z jazdą pojazdami spalinowymi. Jak więc widać, skuter elektryczny to dla właściciela firmy cateringowej inwestycja, która bardzo szybko się zwróci.

Ostatnią, choć równie dużą zaletą są kwestie ekologiczne. W czasach wszechobecnego smogu i dużego zanieczyszczenia powietrza wywoływanego m.in. przez silniki spalinowe, skuter elektryczny, który nie emituje do środowiska żadnych szkodliwych substancji to doskonałe rozwiązanie. Jest to niewątpliwą zaletę tego środka transportu, a jazda nim to połączenie przyjemnego z pożytecznym.

Skuter elektryczny to pojazd o prostej konstrukcji, którego najważniejszymi elementami są silnik elektryczny i bateria. W ostatnich latach zyskuje on coraz większą popularność, ma bowiem liczne zalety. Przyjemność jazdy i jej niskie koszty, a także możliwość uniknięcia korków powodują, że po skutery sięgają zarówno właściciele firm, jak i osoby prywatne. Doskonale sprawdza się on w przypadku firm cateringowych, ponieważ pozwala szybciej dotrzeć do klienta, a jednocześnie jest tani w utrzymaniu i eksploatacji.