Grzyby leśne w sklepie i restauracji – jak dobrze wybrać dostawcę?
Grzyby odznaczają się dużymi walorami smakowymi. Są niskokaloryczne i stanowią źródło witamin oraz mikroelementów. Grzyby wykorzystuje się jako dodatek do różnego rodzaju potraw. Nic więc dziwnego, że są często zamawiane przez sklepy i restauracje. Kupując grzyby, trzeba mieć pewność, że są one jadalne. Dlatego bardzo ważne jest to, aby korzystać z usług sprawdzonych sprzedawców. Na co zwrócić uwagę przy wyborze dostawcy?
Atesty
Sprzedawca grzybów powinien posiadać odpowiedni atest. W dokumencie tym zawarte są informacje o gatunku i ilości grzybów dopuszczonych do obrotu. Wskazane jest także miejsce, w którym dokonano ich zbiórki. Na dokumencie powinna widnieć także data oceny grzybów, dane firmy oraz pieczątka i podpis osoby, która wystawiła atest. Atesty wydawane są przez grzyboznawcę lub klasyfikatora.
Informacje na opakowaniu
Zgodnie z obowiązującym obecnie prawem, na opakowaniu grzybów powinny być umieszczone następujące informacje:
nazwy produktu ( w tym nazwa łacińska)
sposób przetworzenia grzybów (grzyby krojone, suszone)
sposób przechowywania
data ważności
nazwa producenta
nr atestu
informacja odnośnie kontroli grzyboznawcy / klasyfikatora
Różnorodność oferty
Najlepiej korzystać z usług sprawdzonych firm, które mają bardzo różnorodną ofertę, obejmującą smaczne i popularne gatunki grzybów – takie, jak: borowiki szlachetne, kurki, maślaki i hodowlane pieczarki. Z pewnością warto stawiać na dostawców, którzy oferują wysokiej jakości grzyby pochodzące z polskich lasów. Fachowa i uczciwa firma powinna bez problemu udzielić bardziej szczegółowych informacji odnośnie sprzedawanych gatunków.
Ważnym atutem dostawcy jest możliwość przygotowania grzybów zgodnie z oczekiwaniami klienta.
Grzyby mogą być sprzedawane w postaci sztuk krojonych, kapeluszy, a także jako grys lub mąka – dodaje przedstawiciel firmy Seweryn, specjalizującej się w przetwórstwie i sprzedaży grzybów.
Zaplecze technologiczne
Firma powinna dysponować nowoczesnym zapleczem technologicznym, umożliwiającym nie tylko fachowe przetwórstwo grzybów, ale także ich magazynowanie oraz transport.
Referencje i certyfikaty
Należy zwrócić uwagę także na referencje, jakimi może poszczycić się konkretny dostawca. Liczne certyfikaty świadczyć będą o wysokiej jakości świadczonych usług. Warto także sprawdzić, czy dane przedsiębiorstwo współpracuje z zakładami przemysłowymi i hurtowniami – nie tylko w kraju, ale także za granicą.
Doświadczenie i tradycje rodzinne
Najlepiej wybierać firmy, które mają duże doświadczenie w skupie i sprzedaży grzybów suszonych – szczególnie przedsiębiorstwa rodzinne, w których tradycja ta jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Informacje na ten temat często zawarte są na stronie internetowej dostawcy.
Spełnienie wszystkich wymienionych warunków stanowi gwarancję, że zakupione grzyby będą smaczne, a ich spożycie nie wywoła żadnych dolegliwości.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana